Informatii generale

0
Localitati
0 ha
Suprafata
0
Gospodarii
0
Locuitori

Despre Comuna Stanita

Despre comuna Stanita se vorbeste ca despre un complex de asezari situata pe o mare suprafata de teren, incat in gluma, dar sesizand un fapt concret unii i-au dat denumirea de “raion Stanita”.
Asezata in plin tinut deluros, dealuri de podis din vechiul podis al Moldovei, ferastruit de ape si intemperii de-a lungul a mii si mii de ani, comuna se prezinta cu toate satele si catunele dispuse in forma de inflorescenta in jurul nucleului, satul de resedinta. Apoi de o parte si de alta a soselei apar “Puii Stanitei”, satele componente asezate pe platoul urmand limitele podisurilor ce coboara in depresiuni mai line sau mai abrupte, ferindu-se parca de vai. Poienele Oancii, Todireni, Cichirdie, Ghidionul – spre nord-est; Chicirea si Vladnicele spre sud-est; Fundul Poienii isi resfira casele pe fundul vaii paraului Todireni, iar Veja caruia astazi nimeni nu-i mai spune “clacasi”, sat mai nou cu case asezate in lungul paraului cu acelasi nume isi intind casele insirate ca margelele pe firul nevazut a 3 siruri ce se incheie la scoala construita acum cativa ani.

Peisaje

Urci un deal si cobori in cea mai indepartata dintre asezari – Cornesti. Pe fundul vaii, pe deal, langa padure, chiar in liziera, alt grup de case. Acolo este cota cea mai inalta. De aici se vede intreaga comuna. In perspectiva de dealul Veja Noua privelistea de amfiteatru dirijat de la est spre vest impresioneaza prin diversitate, prin vastul spatiu de cativa km. De la nord la sud limitele cuprind 7-8 km de la est la vest, tot 7-8 km. Cu un aproximativ calcul aritmetic stabilim suprafata inauntrul careia se afla comuna Stanita la un patrat cu latura de 7-8 km. Inauntrul acestuia sunt prevazute forme de relief foarte variate, predomina culmile prelungi si largi, alternand cu pante line, drumuri de acces dinspre Bara pana la Ghidion; de la Bara la Stanita – Chicirea spre raionul Negresti. Satele s-au construit pe platouri: locuri pentru cultura, fanete si pasune strabatute de paraiase mici, cu apa putina ce stralucesc ca fire de argint pe fundul vailor. Sunt sate mai mari sau mai mici: sate de vechime mare in timp: Poienile Oancii dateaza din secolul XV-lea.

Contact

blog lam dep | toc dep | giam can nhanh

|

toc ngan dep 2016 | duong da dep | 999+ kieu vay dep 2016

| toc dep 2016 | du lichdia diem an uong

xem hai

the best premium magento themes

dat ten cho con

áo sơ mi nữ

giảm cân nhanh

kiểu tóc đẹp

đặt tên hay cho con

xu hướng thời trangPhunuso.vn

shop giày nữ

giày lười nữgiày thể thao nữthời trang f5Responsive WordPress Themenha cap 4 nong thonmau biet thu deptoc dephouse beautifulgiay the thao nugiay luoi nutạp chí phụ nữhardware resourcesshop giày lườithời trang nam hàn quốcgiày hàn quốcgiày nam 2015shop giày onlineáo sơ mi hàn quốcshop thời trang nam nữdiễn đàn người tiêu dùngdiễn đàn thời tranggiày thể thao nữ hcmphụ kiện thời trang giá rẻ